Vene Talu pirukas

Vene Talu perenaise Ljubov Petrova pirukas.

• ¾ klaasi sooja piima
• 6 tl suhkrut
• Veidi soola
• 2 muna
• Väike pakk presspärmi

• 4 klaasi nisujahu (kõrgem sort)

• 200 g margariini või võid

• 1 muna määrimiseks

Suhkur, sool, munad ja pärm hõõruda omavahel kokku lisada käesoe piim, ning panna eraldi anumasse, kus pärmisegu saaks kerkida.

Samal ajal hõõruda margariin ja jahu omavahel ühtlaseks massiks kokku. Margariin peab jahuga täielikult segunema, suuri tükke ei tohi jääda..

Kui pärm on käinud ja jahusegu valmis, siis paneme kõik kokku. Tainast tuleb sõtkuda vähemalt 15 min, kuni saame ühtlase ja elastse massi, mis lööb kenasti kausi ja käte küljest lahti ning mis on läikiva pinnaga.

Kui tainas on valmis, siis teeme piruka. Täidiseks võib olla ükskõik mis – soolasest magusani.

Pirukasse võib panna erinevaid täidiseid.

• 2 õuna
• 1 pirn
• 1 suure sidruni riivitud koor
• Peotäis rosinad
• Peotäis astelpaju
• Suhkrut maitse järgi, kuid pigem teha täidis magusam

Enne küpsetama hakkamist tuleb pirukal lasta kerkida u 1h toatemperatuuril. Enne ahjupanemist võib määrida pealt lahtiklopitud munaga, siis pruunistub pirukas paremini ja koorik jääb läikiv. Seejärel küpsetada 180-200 kraadi juures umbes 25-35 min, kuni pirukas on kuldpruun.

Parim külma piima või kuuma teega.

Vene Talu Hohloma • Sanga-Tõnise talu, Soomra küla, Pärnumaa • Tel +372 5595 8038 • veronika@venetalu.ee